Stół weselny to bardzo istotny element wesela.
Przy nim właśnie goście poznają się, rozmawiają, piją i jedzą.
Zasady obowiązujące przy rozmieszczeniu gości, nakryciu stołu są więc ważne. Przestrzeganie ich oraz odpowiednie rozplanowanie wszystkiego sprawi, że przyjęcie będzie udane :)
Rozmieszczenie gości:
Planując rozmieszczenie gości należy pamiętać o tym, że siedzą oni na
przemian, kobieta, mężczyzna. Małżeństwa nie powinny siedzieć obok
siebie lecz na przeciwko siebie. Obok siebie sadza się narzeczonych oraz
osoby które się nie znają lub mało znają. Natomiast nie sadza się obok
siebie osób,o których wiemy, że nie pałają do siebie sympatią. W centrum siadają
państwo młodzi. Panna młoda zawsze siada po prawej stronie pana młodego.
Osoby starsze i najbliższa rodzina powinna być usadzona blisko
nowożeńców. Aby uniknąć nieporozumień warto wczesnej rozplanować
rozmieszczenie gości i rozstawić na stołach winietki z imieniem i
nazwiskiem. By ułatwić gościom znalezienie swojego miejsca przy stole
warto ich zaopatrzyć w plan rozmieszczenia.
Nakrycie stołu:
Jeżeli sami jesteśmy odpowiedzialni za nakrycie stołów weselnych musimy
znać zasady savoir vivre.
Talerze głębokie stawiamy na płaskich.
Noże
kładziemy po prawej stronie talerzy, a widelce po lewej, zębami w górę.
Łyżki kładziemy obok noży albo równolegle z brzegiem stołu. Łyżeczki
powinny znaleźć się również przed talerzami, ale bliżej ich krawędzi niż
łyżka, ponieważ będą używane później.
Kieliszki należy ułożyć na prawo
od talerzy. Nie należy zapominać o serwetkach. Najefektowniej wyglądają
te pięknie udrapowane. Kładziemy je po lewej stronie talerzy.
Solniczki ustawia się po parę na dużym stole. Najlepiej używać solniczek, z których sól sypie się dziurkami.
Stół oraz krzesła powinny być ustawione tak, by goście nie mieli
kłopotów z siadaniem i wstawaniem. Muszą również mieć zapewnioną
odpowiednią przestrzeń, tak by nie szturchali się nawzajem łokciami. Na
jedno nakrycie należy przeznaczyć około 60-70 cm stołu.
Nie powinniśmy stawiać wysokich kwiatów, które przeszkadzają i odgradzają jednych gości od drugich.
Savoir vivre dla gości:
Sztućców należy używać
kolejno, zaczynając od tych znajdujących się najdalej od talerza.
Powyżej talerza znajdują się sztućce do deserów. Po lewej stronie
talerza znajduje się talerzyk na sałatkę i pieczywo. Gdy na talerzu
znajduje się duża płócienna serwetka, należy ją rozłożyć na kolanach. Po
posiłku nie składamy jej tylko kładziemy obok nakrycia.
Sposób w jaki ułożymy sztućce na talerzu jest sygnałem dla obsługi. Gdy
więc ułożymy na talerzu widelec i nóż razem obok siebie na godzinie
piątej nie zdziwmy się że kelner zabierze nam talerz, gdyż jest to dla
niego sygnał, że skończyliśmy jeść i talerz może być zabrany. Natomiast
gdy chcemy kontynuować jedzenie wówczas powinniśmy skrzyżować sztućce.
Gdy będziemy chcieli dokładki, wówczas powinniśmy oprzeć sztućce o
krawędź talerza.
Pamiętaj!
Przy stole należy unikać poruszania drażliwych i kontrowersyjnych
tematów, by nie popsuć miłej atmosfery. Poza tym nie wolno rozmawiać
przez telefon, być nachalnym i zbyt głośnym.
Inspiracje dotyczące nakrycia stołu weselnego/
Wedding table inspirations
Żarówki nad stołami wyglądają pięknie i fajny jest też pomysł połączenia krzeseł pary młodej (&)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo mi się podobają te żaróweczki, prawdę mówiąc gdybym miała na dzień dzisiejszy wybrać coś na mój ślub to miałabym nie lada problem ,takie cuda !
Usuń